Priložnosti in ovire pri elektronskem zbiranju podatkov zdravstvene nege - Prijatelj, Vesna (Obzornik zdravstvene nege, 2005)
V članku so predstavljene priložnosti in ovire pri elektronskem zbiranju podatkov zdravstvene nege. Prvi del članka predstavlja pomembnost podatkovnih standardov v zdravstveni negi ter razvoj informatike in standardizirane terminologije v zdravstveni negi skozi desetletja. Opisani so pomembni mednarodni in domači projekti s tega področja. V drugem delu je predstavljeno trenutno stanje na področju standardizirane terminologije v Sloveniji in vlogadržave pri elektronskem zbiranju podatkov zdravstvene nege. V tretjem delu je opisana informacijska tehnologija, ki omogoča elektronsko evidentiranje podatkov v zdravstvu in trenutno stanje v Sloveniji. V zaključkuso predstavljeni predlogi in nadaljnji koraki za dosego končnega cilja - enotnega elektronskega zapisa zdravstvene nege v Sloveniji.
Keywords: Computer Communication Networks; health care; informacijski sistemi; informatika; information science; Nomenclature; Nursing Care; Nursing Records; podatki; Računalniške mreže; zdravstvena informatika; Zdravstvena nega; Zdravstvena nega, kartoteke; zdravstvo