Aerial and respiratory atmospheres of Avicenna's flying person - Berndtson, Petri Joakim (Poligrafi, 2021)
Perzijski filozof Avicena (980?1037) je znan po svojem miselnem eksperimentu v zvezi z »letečim« ali »lebdečim človekom« oziroma s »človekom, ki visi v zraku«. Ta postulira, da se človek pojavi kakor lebdeč v zraku v stanju popolne senzorne deprivacije. Znanstveniki so stoletja razpravljali o tem, o čem naj bi šlo pri tem poskusu. Večina v njem vidi dokazovanje obstoja duše (al-nafs) v njeni nesnovno-sti, substancialnosti in samozavedanju, pa tudi kot dokazovanje neenakosti med dušo in telesom. avtor v članku razlaga avicenov miselni eksperiment na povsem drugačen način, znotraj atmosfer zraka in dihanja. V svoji interpretaciji podrobno preuči dejstvo, ki ga znanstveniki zanemarjajo, in sicer, da se ta let dogaja v zraku, torej da zrak opredeljuje obstoj letečega človeka. V takšni zračni perspektivi avtor dokazuje, da pri tem miselnem eksperimentu ne gre prvenstveno za dušo, temveč za zrak in al-nafs kot respiratorno sebstvo. V svoji zračni in respiratorni interpretaciji avicenovega letečega človeka uporabi na zrak osredinjeno fenomenološko razmišljanje Gastona Bachelarda in se opre na etimološko analizo izraza al-nafs.
Keywords: air; al-nafs; Avicena; Bachelard; breathing; dihanje; floating person; flying person; lebdeči človek; leteči človek; zrak