In the service of people - Schlenker, Dieter (Moderna arhivistika, 2022)
Leta 1996 je Mednarodni arhivski svet (MAS) sprejel Kodeks etike za arhiviste. Šesti člen kodeksa nalaga arhivom zahtevo po naširšem dostopu do gradiva in nepristransko nudenje storitev vsem uporabnikom. Če upoštevamo še MAS-ova Načela dostopa do arhivskega gradiva, lahko rečemo, da je vloga arhivista pri dostopu do arhivskega gradiva tudi mednarodno dobro opredeljena. Prispevek analizira mednarodni etični okvir glede dostopanja do arhivskega gradiva, kot ga je zastavil Mednarodni arhivski svet, in primerja njegove zahteve s pravili dostopa in prakso Zgodovinskega arhiva Evropske unije. Ta deluje v nadnacionalnem kontekstu in hrani večjezično gradivo, njegovi uporabniki pa prihajajo z mnogih geografskih območij, kar povečuje potrebo po digitalnem dostopu do iskalnih pripomočkov in arhivskega gradiva.
Keywords: access; dostop; ethic; etika; nadnacionalni arhivi; role of archivists; transnational archives; vloga arhivista