Pomen Evropske socialne listine za varstvo delavskih pravic - Kresal, Barbara (Delavci in delodajalci, 2020)
Evropska socialna listina, podpisana leta 1961 v Torinu, skupaj z dodatnimi protokoli in revidirano verzijo iz leta 1996, je instrument Sveta Evrope, ki zagotavlja ekonomske in socialne človekove pravice, med njimi tudi individualne in kolektivne delavske pravice. Prispevek predstavi njen razvoj skozi čas, splošno strukturo Listine in nadzorni mehanizem, kot sta sistem rednega poročanja in postopek kolektivnih pritožb, ter se osredotoči na relevantne določbe Listine o delavskih pravicah. Predstavi novejšo prakso Evropskega odbora za socialne pravice (EOSP) na področju delavskih pravic. Posebna pozornost je dana Sklepom 2018. Kratko so predstavljene tudi odločitve EOSP o kolektivnih pritožbah UWE (pravica do enakega plačila) in v zadevi ICTU proti Irski (pravica do kolektivnega pogajanja samozaposlenih delavcev).
Keywords: collective bargaining for the self-employed; collective complaint; delavske pravice; enako plačilo; equal pay; European Committee of Social Rights; European Social Charter; Evropska socialna listina; Evropski odbor za socialne pravice; fundamental social rights; kolektivna pritožba; kolektivno pogajanje za samozaposlene; labour rights; reporting system; sistem poročanja; social security; socialna varnost; socialno pravo; temeljne socialne pravice