Establishing normative data for the SHAP test in Slovenia - Rupnik Mihelčič, Sara (Rehabilitacija (Ljubljana), 2014)
Izhodišče: Da bi lahko ocenili vpliv poškodbe zgornjega uda in učinek različnih rehabilitacijskih postopkov na funkcioniranje posameznika, so potrebne mere izida z dobrimi psihometričnimi lastnostmi, ki so posebej namenjene ocenjevanju funkcije zgornjih udov in povezanih dejavnosti. Zanje morajo biti na voljo tudi normativni podatki. Namen naše študije je bil zbrati normativne podatke za slovensko populacijo različnih starosti za instrument SHAP (Southamptonski test za ocenjevanje roke). Metode: Sto osemdeset zdravih oseb obeh spolov, starih od 15 do 74 let, smo testirali s testom SHAP. Rezultati: Ugotovili smo, da pri zdravih osebah funkcija roke upada s starostjo. V vseh starostnih skupinah so imele ženske v povprečju nekoliko boljšo funkcijo roke kot moški. Znatnih razlik med funkcijo dominantne in nedominantne roke ni bilo. Zaključek: Zbrani normativni podatki za test SHAP v Sloveniji so podobni kot normativni podatki v Veliki Britaniji.
Keywords: function; funkcioniranje; mere izida; outcome measures; rehabilitacija; Rehabilitation; roka; testing; testiranje; Upper Extremity; upper limb; vocational rehabilitation