Vpliv standardov MOD na slovenski sistem socialne varnosti - Strban, Grega (Delavci in delodajalci, 2019)
Minimalni standardi socialne varnosti MOD morda niso novejšega datuma, vendar svojega pomena ne izgubljajo. V prispevku so analizirani standardi, ki zavezujejo Slovenijo. Poudarjene so značilnosti pravice do socialne varnosti, ki temelji na solidarnosti, vezivnem tkivu članov vsake uspešne družbe. Ugotovljeno je, da minimalni standardi pomembno sooblikujejo opredelitev socialnih tveganj, pravice in obveznosti iz sistema socialne varnosti ter postopek njihovega uveljavljanja. Ključnega pomena so lahko tudi pri razmejevanju med javno in zasebno odgovornostjo v primeru bolezni ali starosti.
Keywords: brezposelnost; delovno pravo; health insurance; ILO; ILO standards; Mednarodna organizacija dela; mednarodne konvencije; pension insurance; pokojninsko zavarovanje; social security; socialna varnost; unemployment insurance; zdravstveno zavarovanje