Sodobne protisatanistične panike - Črnič, Aleš (Teorija in praksa, 2012)
Članek predstavi nastanek in razvoj protisatanistične panike v ZDA v osemdesetih in začetku devetdesetih let 20. stoletja, za katero se je kasneje izkazalo, da ni imela osnov v realnih dogodkih. Pri tem uporabi socialno kunstruktivističen pristop, s katerim analizira procese konstruiranja urbanih legend o satanističnih zlorabah, razgradi prevratniški mit in demonologije, nakaterih temeljijo, ter predstavi širše družbene razloge za njihov nastanek. Analizirani primer lahko služi kot splošnejši model za razumevanje delovanja različnih protiprevratniških ideologij in na njih temelječih moralnih panik, vznike katerih lahko ob zaostrovanju in poglabljanju družbenih kriz še pričakujemo.
Keywords: Satanism; Satanizem; Moral panic; Moralna panika; United States; Združene države Amerike; družba; society