400 Kako dolgo ostanejo kaljiva semena naših domačih žit, detelj itd.? Da semena ne ostanejo večno kaljiva, to ve vsak gospodar. Al mnogo jih je, ki ne vedo, koliko časa semena naših navadnih pridelkov obdržijo kaijivost in so za setev pripravna. Zato mislimo mnogim kmetovalcem ustreči, če na gori stavljeno vprašanje damo odgovor, ker se včasih primeri, da gospodar dobi kako staro seme, pa ne ve, ali bi ga mogel sejati ali ne. Kaijivost obdrži: koruza 4 leta, pšenica 3—4, rž 3 — 4, ajda 2—3, ječmen 2—3, oves 2 — 3, proso 2, turška detelja (esparaeta) 3—5 let, nemška detelja (lucerna) 3 leta; navadna rdeča detelja 2 leti, lan 8 let, konoplja 4, ogeršica3 leta, fižol 5 let, grah 5, grašica 3 leta, leča 2 leti, repa in ohrovt 5—6, korenje 4, kimelj 2—3> mak 2—3, pesa 4—6 let.