Depresija in posebne populacijske skupine - Koprivšek, Jure (Farmacevtski vestnik, 2006)
Depresija je v vrhu med najpogostejšimi kroničnimi obolenji, obravnavanimi v splošni medicini. Pri pacientih se lahko pojavlja kot samostojno obolenje ali hkrati z drugimi obolenji. Govorimo o sopojavnosti oz. o komorbidnosti, kar dodatno otežuje ali zapleta njeno prepoznavanje, posledično ni vedno zdravljena ali pa je zdravljena neustrezno. Namen prispevka je pregled posameznih populacijskih skupin ljudi, in sicer bolnikov z različnimi kroničnimi obolenji v povezavi z depresijo in opis verjetnih mehanizmov teh povezav.
Keywords: chronic condition; Chronic Disease; Depresija; Depression; diagnosis; Diagnostika; Kronična bolezen