Priložnostni spolni odnosi z vidika psihologije: intrapersonalni in situacijski dejavniki - Černilec, Maša (Anthropos (Ljubljana), 2022)
Priložnostni spolni odnosi so pogost pojav, v katerega se vključujejo predvsem mladostniki in mladi na prehodu v odraslost. V prispevku smo predstavili različne dejavnike, s katerimi se priložno- stni spolni odnosi povezujejo. Dotaknili smo se osebnostnih razlik v spolnem vedenju in motivov za vključevanje v priložnostne spolne od- nose. Priložnostne spolne odnose smo umestili v širši družbeni kon- tekst, opredelili pojem kultura priložnostnih spolnih odnosov in pred- stavili nekatere značilne situacije ter skripte, ki določajo njihovo pri- mernost. Proti koncu smo se osredotočili na psihološke posledice pri- ložnostnih spolnih odnosov, konkretneje, na čustvene odzive in na po- vezanost priložnostnih spolnih odnosov z duševnim zdravjem ter bla- gostanjem. Predlagali smo, da bi bilo treba psihološkemu vidiku prilo- žnostnih spolnih odnosov v izobraževanju nameniti toliko pozornosti kot zdravstvenemu.
Keywords: casual sex; casual sexual relationships; hookup culture; individual differences; intimna srečanja; priložnostni spolni odnosi; psihologija; psihološke posledice; psychological consequences; psychology; sexuality; spolnost