Hydraulic transient control of new and refurbished Kaplan turbine hydropower schemes in Slovenia - Mazij, Jernej (JET on-line, 2017)
Slovenija ima dolgo zgodovino izrabe vodnih virov za proizvodnjo električne energije. Zaradi topografskih in ekoloških omejitev je gradnja hidroenergetskih objektov z visokimi pregradami omejena. V Sloveniji prevladujejo pretočne hidroelektrarne z vgrajenimi kaplanovimi turbinami. V tem prispevku so predstavljene strategije nadzora negativnih posledic prehodnih pojavov, vključno s problemi pri izračunih aksialnih hidravličnih sil. Praktični pristop je predstavljen na novih in prenovljenih hidroelektrarnah, ki se nahajajo na povodjih rek Save, Drave in Soče.
Keywords: field test; hidravlični prehodni pojavi; hidroelektrarne; hydraulic transient regimes; hydropower potential; Kaplan turbines; kaplanove turbine; računski modeli; Slovenia; Slovenija