La traducción literaria como compromiso social y cultural: el papel de los traductores de la literatura checa en México - Strnadová, Karolína (Verba hispanica, 2021)
Pričujoči prispevek pojasnjuje vlogo prevajalca pri nastanku prevodov iz češke literature, ki so bili prvotno objavljeni v Mehiki. Doslej je bilo v Mehiki izdanih trinajst naslovov del iz češke literature, večina na pobudo prevajalca. V članku z uporabo načel arheologije prevajanja in na osnovi analize paratekstov ter intervjujev s sodobnimi prevajalci osvetlimo motiv in namen teh prevodov. Z različnih vidikov sociološkega raziskovanja prevajanja se prispevek osredotoča na vlogo prevajalca kot posrednika med dvema kulturama, ki namerno ali nenamerno prevzame odgovornost za sociokulturno posredovanje med izhodiščno ter ciljno kulturo. Sociološka študija nastajanja prevodov češke literature v Mehiki odpira prostor za premislek o družbeni in kulturni odgovornosti prevajalcev, ki so pogosto pobudniki in vodje prevajalskih projektov, kot tudi posredniki pri književnem in kulturnem sporazumevanju med Češko in Mehiko
Keywords: cultural commitment; Czech literature; češka književnost; knjževno prevajanje; kulturna angažiranost; literary translation; Mehika; Mexico