Slovenske smernice za uporabo antibiotične profilakse pri nevrokirurških operacijah - Saje, Andreja (Zdravniški vestnik, 2014)
Okužbe po operaciji povečajo obolevnost in smrtnost bolnikov po nevrokirurških operacijah. S pravilno antibiotično profilakso pred, med in po operaciji lahko infekcijske zaplete bistveno zmanjšamo. V prispevku predstavljamo prve slovenske smernice o priporočeni antibiotični profilaksi ter njenem odmerjanju pri raznovrstnih nevrokirurških operacijah.
Keywords: antibiotic prophylaxis; antibiotična profilaksa; creaniotomies; kraniotomije; likvorski obvodi; liquor drainage system; nevrokirurgija; odpornost na antibiotike; okužba po operaciji; penetrantne poškodbe glave; postoperative infection; spinal operations; spinalne operacije