Shaping stability - Mahmoudi, Ahmed (Managing global transitions, 2025)
Pričujoči članek ocenjuje tristransko povezavo med finančno (ne)stabilnostjo države, stopnjo njenega finančnega razvoja in gospodarsko rastjo. Z uporabo panela 21 držav v obdobju 2001–2020 ter indeksa finančnega trga IMF kot nadomestka za finančni razvoj ugotavljamo: (i) da se finančna stabilnost pozitivno spreminja glede na razvoj finančnega sistema in (ii) da je odnos med finančno stabilnostjo ter gospodarsko rastjo kritično odvisen od ravni finančnega razvoja posamezne države. Ti rezultati kažejo, da bo imel v odsotnosti finančnega razvoja vpliv gospodarske rasti na finančno (ne)stabilnost različne učinke. Poleg tega smo izvedli analizo podvzorca, tako da smo celoten vzorec razdelili na dva podvzorca glede na ravni stabilnosti. Ugotavljamo, da finančni razvoj bolj krepi stabilnost v stabilnejšem podvzorcu, medtem ko rast to počne v manj stabilnem podvzorcu.
Keywords: economic growth; emerging and developing markets; financial (in)stability; financial development; financial market index; finančna (ne)stabilnost; finančni razvoj; gospodarska rast; indeks finančnega trga; trgi v vzponu in razvijajoči se trgi