The impact of participative leadership on employee innovation behaviour in multinational enterprises - Sherovska, Gjorgjina Gina (Mednarodno inovativno poslovanje, 2023)
Proučevanje vedenja organizacijskih voditeljev na vseh ravneh je ključno za rast organizacije. V kontekstu multinacionalk je namen te raziskave preučiti povezavo med participativnim vodenjem in inovativnim vedenjem zaposlenih ter vplivno vlogo delovnega okolja v tej povezavi. V študijo je bilo vključenih 96 zaposlenih in njihovih neposrednih nadrejenih iz različnih industrij, ki so bili zaposleni v multinacionalkah, sodelovanje pa so zagotovili z izpolnjevanjem vprašalnika. Za odgovore na raziskovalno vprašanje in preučevanje interakcij je bilo uporabljeno orodje SPSS. Kljub prevladujočemu avtokratskemu slogu vodenja v poslovnem sektorju Severne Makedonije se voditeljstvo šteje za pomemben vir v današnjem hitro spreminjajočem se okolju. Ugotovitve kažejo, da je v primeru visoke institucionalne kompleksnosti lahko težje sprejeti participativni pristop zaradi večje vrzeli med voditelji in tistimi pod njimi. Ta študija prinaša nove vpoglede v obstoječo literaturo o temi.
Keywords: employee; leadership; Mednarodna podjetja; organizacija; organization; participation; participative leadership; participativno vodenje; sodelovanje; Vodenje; zaposleni