Epstein-Barr virus infections - avidity test for IgG antibodies - Strašek, Katja (Zdravniški vestnik, 2001)
Izhodišča. S testom avidnosti za določanje protiteles IgG proti različnim antigenom virusa Epstein-Barr želimo dopolniti diagnosticiranje okužb tedaj, ko z ustaljenimi preiskavnimi postopki ne moremo točno določiti stopnje okužbev enem serumu. Metode. V 57 serumih bolnikov z različnimi stopnjami okužbe z virusom Epstein-Barr smo določali avidnost protiteles IgG. V encimsko-imunski test smo po inkubaciji serumov z antigeni vključili kratko inkubacijo s 6-molarno ureo, ki odstrani nizko avidna protitelesa: Avidnost smo izrazili z indeksom avidnosti. Improvizirano metodo smo primerjali s standardiziranim komercialnim kompletom. Rezultati. Nizek indeks avidnosti protiteles IgG smo določili v serumih bolnikov z akutno okužbo, visokega pa v serumih bolnikov z okužbo v preteklosti, z nedavno okužbo in z reaktivacijo endogenega virusa. Zaključki. Test avidnosti protiteles IgG lahko predstavlja dopolnilno diagnostično metodo ne le pri potrditvi akutne okužbe, marveč tudi pri razjasnitvi drugih kliničnih oblik okužbe z virusom Epstein-Barr.
Keywords: Antibodies, viral; Antibody affinity; diagnostika; Herpesvirus 4, human; IgG; protitelesa; virus Epstein-Barr