Nanosilica-reinforced polymer composites - Conradi, Marjetka (Materiali in tehnologije, 2013)
V sklopu hitro razvijajoče se panoge, imenovane nanotehnologija, so dobili polimerni nanokompoziti pomembno vlogo na področju raziskav in razvoja. Polimerni silicijevi dioksidni nanokompoziti dominirajo tako v literaturi, namenjeni raziskavam polimerov in kompozitov, kot tudi v številnih aplikacijah ter industrijskih produktih. V tem preglednem članku se bomo osredinili na splošni pregled vodilnih in najpogosteje uporabljenih tehnik ter strategij za pripravo tako silicijevih vključkov kot tudi polimernih silicijevih dioksidnih nanokompozitov. Sledila bo razprava o glavnih metodah karakterizacije silika/polimernih nanokompozitov, mehanskih preizkusov, o lastnostih ter njihovih aplikacijah. Predstavljeni bodo primeri različnih polimernih silicijevih dioksidnih kompozitnih sistemov skupaj z ustreznimi referencami za podrobnejši vpogled.
Keywords: nano silicijev dioksid; nanosilica; polimeri; polymers; composites; kompoziti