Outer space and cyberspace - Majsova, Natalija (Teorija in praksa, 2014)
V besedilu obravnavamo odnos med kiberprostorom in vesoljem. Izhajamo iz presenetljive ugotovitve, da ne glede na izobilje videoiger, ki se domnevno dogajajo v vesolju, znanstvene in strokovne literature o tem fenomenu praktično ni. Nato preučimo implikacije, ki bi jih vpeljava koncepta vesolja imela za videoigre, če bi prej kritično preučili koncept vesoljskega imaginarija. To analizo nato soočimo z videoigrami, ki se domnevno odvijajo v vesolju, pri čemer zastavljamo vprašanja, ki so jih v študije videoiger vpeljali pionirji t. i. prostorskega obrata. Na podlagi analize zagovarjamo tezo, da imajo videoigre, ki se odvijajo v vesolju, z vesoljem pravzaprav zelo malo skupnega. Slednjega gre bolj upravičeno iskati v igrah, ki se odvijajo v t. i. alternativnih svetovih.
Keywords: Cyberspace; fantastika; Kibernetski prostor; Universe; Vesolje; Video games; Videoigre