Praznovanje 400-letnice reformacije v Ljubljani leta 1917 v luči arhivskih virov ter slovenskega in nemškega tiska - Žigon, Tanja (Stati inu obstati, 2018)
V prispevku se z ozirom na slovesnosti ob 500-letnici reformacije, ki smo jo obeležili leta 2017, postavlja vprašanje, kako so se pred sto leti na Kranjskem in še posebej v Ljubljani spomnili obletnice reformacije. Ker je bila evangeličanska cerkvena občina v Ljubljani majhna in ker je leta 1917 v zaledju divjala vojna, verjetno ni bilo posebnega razloga za veliko praznovanje. Vprašanje, ki se postavlja, je, ali so v Ljubljani obletnico reformacije sploh obeležili in kako in katere slovesnosti so pripravili. Na osnovi zapisnikov in poročil iz zapuščine evangeličanske cerkvene skupnosti v Ljubljani in na podlagi redkih objav v tedanjem časopisju, ki je izhajalo bodisi v nemščini ali v slovenščini, so v prispevku rekonstruirani tedanji dogodki v Ljubljani.
Keywords: 1917; anniversary of the Reformation; archival material; arhivsko gradivo; časopisi; Evangelical religious municipality in Ljubljana; evangeličanska cerkvena občina; Ljubljana; newspapers; obletnica reformacije; Ottmar Hegemann