Relative decrease of tracer gas concentration as a measure of the ventilation effectiveness - Muhič, Simon (Strojniški vestnik, 2008)
Analizirali smo učinkovitost prezračevanja na prototipu sistema za lokalno klimatizacijo PERMICS (Personal Microclimate System) z uporabo sočasnih meritev hitrostnega polja ter polja koncentracij sledilnega plina z uporabo metode zmanjšanja koncentracije sledilnega plina. Pri tem je bil vpeljan in predstavljen nov parameter dC(1), ki temelji na relativnem zmanjšanju koncentracije sledilnega plina v prvi minuti delovanja sistema. Novo definirani parameter je overjen z rezultati opravljenih simulacij s tržnim paketom za računalnisko dinamiko tekočin (CFD).Uporabnost parametra dC(1) je v možnosti hitre izvedbe meritev lokalne učinkovitosti na sistemih lokalnega prezračevanja in klimatizacije.
Keywords: zrak; klimatizacija; prezračevanje; učinkovitost; efficiency