Environmental responsibility and communication in selected companies in the Podravska statistical region - Virant, Zala (Acta geographica Slovenica, 2024)
V prispevku so predstavljene dobre prakse osem podjetij iz podravske statistične regije, ki so bila izbrana zaradi spodbujanja zelenega prehoda v tem okolju. V teoretičnem delu članek predstavlja okoljsko odgovornost kot del družbene odgovornosti podjetij in obravnava vrsto komunikacije, ki je potrebna za nagovarjanje in motiviranje ljudi za izvajanje ciljev zelenega dogovora EU. V empiričnem delu je analiziranih osem polstrukturiranih intervjujev s predstavniki izbranih podjetij v podravski statistični regiji. Rezultati izpostavljajo dolgoročna prizadevanja za ozaveščanje javnosti o okoljski krizi (brez večjih vidnih učinkov), finančno pomoč kot glavni motivacijski dejavnik za izvajanje zelenih praks, pomanjkanje posebnih usposabljanj na področju komuniciranja in potrebo po lokalno usmerjenem usposabljanju.
Keywords: communication; ekologija; environmental responsibility; green motives; Okoljska odgovornost; Okoljska politika; Podjetja; Podravje; Podravska statistical region; poslovno komuniciranje; sustainability; sustainable organisational practices; trajnostni razvoj; varstvo okolja