Fritz Hans Schweingruber, 1936-2020, who moved the boundaries of wood anatomy and dendrochronology - Čufar, Katarina (Les (Ljubljana), 2020)
Prof. dr. Fritz Hans Schweingruber (29. 2. 1936 - 7. 1. 2020) je bil ključen lesni anatom in dendrokronolog, učitelj in organizator poletnih terenskih šol, ki je vzpostavil obsežno omrežje znanstvenic in znanstvenikov, napisal referenčne knjige, prispeval k izgradnji javno dostopnih baz podatkov, populariziral in nakazal neslutene možnosti razvoja in uporabe anatomije lesa ter dendrokronologije. Zasnoval je intelektualno zapuščino, ki bo še dolgo navdihovala njegove sledilce po vsem svetu.
Keywords: anatomija lesa; dendrochronology; dendrokronologija; poučevanje; teaching; wood anatomy