3D digitalizacija in vizualizacija situle z Vač - Vidmar, Gregor (Knjižnica, 2012)
Projekt 3D digitalizacije in vizualizacije situle z Vač je bil izveden na začetku leta 2011 v sodelovanju Narodnega muzeja Slovenije, ki hrani situlo, in podjetja MFC.2, d.o.o., ki med drugim razvija in izvaja storitve 3D digitalizacije in vizualizacije. Zastavljeni cilji projekta so bili zasnovani tako, da bi na enem samem, znamenitem in dragocenem primeru predmeta kulturne dediščine pokazali: kaj omogoča sodobne metode in tehnologije na področju 3D digitalizacije in vizualizacije, kako varno in zelo kakovostno digitalizirati objekte kulturne dediščine, kako veliko uporabno vrednost imata 3D zajem in vizualizacija pri varovanju, ohranjanju, raziskovanju, izobraževanju in promociji kulturne dediščine. Cilji projekta: 1. kakovosten 3D zajem situle, njene oblike in teksture, 2. 3D predstavitev situle in njenih detajlov s strokovnimi opisi, 3. 3D stereoskopska projekcija za pregledovanje s 3D očali in upravljanje objekta na daljavo, 4. 3D računalniška animacija, ki predstavi nekatera dejstva o situli na podlagi strokovnih interpretacij, 5. javna predstavitev rezultatov projekta ob kulturnem prazniku 8. februarja 2011 v Narodnem muzeju Slovenije.
Keywords: archaeology; arheologija; arheološke najdbe; cultural heritage; kulturna dediščina; situla; Vače; muzejske zbirke; digitalizacija; digitization; vizualizacija; 3D; Narodni muzej Slovenije; National Museum of Slovenia