Zakonodaja o uporabi živali v poskusih v Sloveniji - Perše, Martina (Zdravniški vestnik, 2006)
Izhodišča Vsa zakonodaja na področju zaščite poskusnih živali izhaja iz osnovnega načela, da je pod določenimi pogoji moralno sprejemljivo uporabiti živali v poskusne in druge znanstvene namene. V letu 1986 izdana Direktiva 86/609/EGS o približevanju zakonov in drugih predpisov držav članic o varstvu živali, ki se uporabljajo v poskusne in druge znanstvene namene, je eden ključnih internacionalnih predpisov, ki je začel urejati zakonodajo o zaščiti živali v poskusne namene v Evropi. Ker ima zakonodajno moč, obvezuje vse države članice Evropske unije, da uresničijo predpisane zahteve z nacionalno zakonodajo. Toda področje zaščite poskusnih živali se je v Sloveniji začelo dejansko urejati šele na podlagi Zakona o zaščiti živali in drugih podzakonskih aktov, ki določajo, v kakšne namene in pod katerimi pogoji je uporaba živali v poskusih dovoljena. Zaključki S člankom želimo na kratko predstaviti sedaj veljavno ureditev zaščite živali v poskusne namene v Sloveniji. Sočasno pa bi radi bralce opozorili, da je zakonodaja tako irnterpretativno kot dinamično področje, ki se nenehno spreminja in razvija, saj so etična in zakonodajna merila družbe odvisna od časa in prostora, v katerem se nahajamo.
Keywords: Animal Rights; Animal Welfare; Bolezen, živalski modeli; Disease Models, Animal; poskusi; poskusi na živalih; zakonodaja; zaščita živali; Žival, pravice; Žival, zaščita; živali