Pretvorniki in validatorji - Hajtnik, Tatjana (Moderna arhivistika, 2022)
Skladno s slovenskimi predpisi na področju zagotavljanja dolgoročnega ohranjanja gradiva v digitalni obliki (v nadaljevanju digitalnega gradiva) je treba le-to pretvarjati v formate, ki so primerni za dolgoročno hrambo. Za to potrebujemo posebna programska orodja, ki jih je sicer veliko na voljo, tako plačljivih kot brezplačnih. Ker vsaka pretvorba povzroči izgubo določenega dela informacij v okviru posamezne enote digitalnega gradiva, smo v raziskavi želeli poiskati odgovore na ključno vprašanje, katera programska orodja uporabiti, da bo teh izgub čim manj. V raziskavo smo vključili tudi programska orodja, s katerimi je mogoče preveriti ustreznost pretvorb digitalnega gradiva iz enega v drugi format. Ključni cilj raziskave je bil poiskati ustrezna programska orodja za pretvarjanje posameznih vrst digitalnega gradiva in preverjanje teh pretvorb, s tem pa tudi olajšati postopke pretvorbe, predvsem ustvarjalcem arhivskega digitalnega gradiva.
Keywords: converter; dolgoročno ohranjanje digitalnega gradiva; format; long-team presevation of digital records; pretvorniki; program tools; programsko orodje; project e-ARH.si; projekt e-ARH.si; validator; validatorji