Volunteering and activism as forms of active citizenship (a case study) - Pecníková, Jana (Teorija in praksa, 2016)
V članku obravnavam prostovoljstvo kot obliko aktivnega državljanstva v povezavi s konceptom participativnega in demokratičnega državljanstva. Teoretični del raziskave zadeva različne pristope k razsežnostim državljanstva (zlasti h kulturni in družbeni), drugi del članka pa je zastavljen kot študija primera prostovoljskih oblik aktivnega državljanstva v urbanem okolju v Banski Bistrici (Slovaška), ki je bila izvedena kot niz polstrukturiranih poglobljenih kvalitativnih intervjujev. V sklepnem delu prikažem trende in omejitve pri prostovoljnem delu v lokalni skupnosti.
Keywords: Citizenship; Državljanstvo; Prostovoljno delo; Slovakia; Slovaška; Volunteer work