The (im)possible representation of national history - Cuevas Valenzuela, Hernán (Družboslovne razprave, 2015)
Članek predstavlja analizo murala z naslovom Memoria visual de una nación (vizualni spomin naroda - VSN) s poudarkom na panelu Los conflictos (konflikti), ki je delo priznanega čilenskega umetnika Maria Torala. Reprezentacija razdvajajočih dogodkov vizualnega spomina naroda poraja naslednja vprašanja: zakaj je Toral vključeval konfliktne teme v mural, ki reprezentira nacionalno identiteto in spomin, ter kako se je Toral ukvarjal z nacionalno identiteto in njeno zahtevo po enotnosti ob soočanju z razdvojeno in travmatično zgodovino? S ciljem globljega razumevanja Toralovega umetniškega dela in njegove reprezentacije čilenske zgodovine in identitete se prispevek v prvi vrsti ukvarja s povezanostjo tvorjenja pomena ter družbenim in političnim kontekstom, nato pa naslavlja trenja med poljem političnega - oziroma antagonizma - in poljem hegemonske politike.
Keywords: Kolektivni spomin; Social memory; Narodna identiteta; National identity; Politics; Politika; art; Arts; Umetnost; Chile; Čile; družba; society; zgodovina; history