Sožitje splošne knjižnice z Univerzo za tretje življensko obdobje - Kramberger, Darja (Knjižnica, 1997)
Avtorici predstavljata model izobraževanja, ki ga organizira Mariborska knjižnica za svoje bralce v tretjem življenjskem obdobju skladno z usmeritvami Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje. Ciljno naravnan program, imenovan Knjižnični cikel, poteka v okviru dejavnosti za odrasle bralce. Knjižnica je spodbujevalka in organizatorka razvejanih dejavnosti, ki jih povezuje bibliotekar, vodja Knjižničnega cikla. Slušatelji imajo različne možnosti udejstvovanja: poslušajo predavanja, samostojno se učijo v študijskih skupinah, organizirano obiskujejo kulturne ustanove ter pri svojih aktivnostih intenzivno uporabljajo knjižnično gradivo. Knjižnica z neformalnimi oblikami izobraževanja izboljšuje starejšim kvaliteto življenja in s tem prispeva pomemben delež h kulturni razvitosti svojega okolja.
Keywords: Splošnoizobraževalne knjižnice; Izobraževanje odraslih; univerza za tretje življenjsko obdobje; odrasli; stari ljudje