112 O izbiranji prašičev za pleme. Pred vsem morajo seveda živali, ki se odbero za pleme biti zdrave, in pa lepo raslega trupla. Imeti pa morajo tudi vse znamenja, po katerih se da sklepati na veliko rodovitnost. Mrjasec mora biti pred vsem močne rasti, zadnji del ne sme biti slabši od sprednjega. Stegna morajo biti dobro razvita, ker dajo najboljše meso pri prašiči. Vsa spolovila morajo biti normalno razvita. Glava bodi lepa. Rivec ne sme biti nagubančen, pa tudi niti predolg niti prekratek in mora v ravni potezi držati se čela. Prsi naj bodo široke, truplo razmerno dolgo, hrbet raven. Z jedno besedo, vnanjost mrjaščeva mora biti lepa, ali vendar se mora že na prvi pogled poznati, da je samec. Biti mora pogumen in živ, pa ne hud. Mnogi mislijo, da je mrjasec glavna stvar pri ple-menenji, in ne gledajo na to, kakšna svinja se izbere za pleme. V resnici je pa svinja še večjega pomena za pleme. Zaradi tega se pa mora ravno tako gledati, da se izbere v to dobra svinja. Truplo njeno mora biti ravno tako normalno, kakor mrjaščevo, samo, da mora imeti lastnosti samice, ne sme biti torej preveč zavaljeno. Da tudi svinja mora biti popolnoma zdrava, še praviti ni treba. Glava mora biti lepa, rilec raven, ne predolg ne prekratek. Prsi naj bodo široke in prostorne, truplo razmerno, hrbet raven, zadnji del močen in širok, noge močne, da svinja mora nositi precejšnjo težo, ko je breja. Spolovila in sesci morajo biti pri svinji dobro razviti. v Ce ima svinja več sescev, moramo pričakovati, da bode tudi« imela več praset. Zaradi tega ni dobro za v pleme izbirati svinj z maloštevilnimi sesci. Ce ima svinja malo sescev tudi ni za pleme, ko bi sicer kazala rodovitnost, ker bi bila velika neprijetnost, ko bi le imela več praset nego sescev. Skušnja uči, da skoro ni mogoče izrediti več praset, nego ima svinja sescev. Po skušnjah imajo večje vrste več praset nego manjše in so torej boljše za pleme. Večje vrste imajo povprek po devet, srednje po osem in manjše po sedem praset. Sicer pa ni vse le od vrste odvisno, temveč so sploh nekatere svinje vsake vrste rodovitnejše od druzih. Svinje, ki se odlikujejo z rodovitnostjo in z obilim mlekom, je dobro obdržati dlje časa za pleme, ker se te lastnosti podedujejo. Navadno doseže svinja popolno rodovitnost, še le, ko se drugi ali tretjikrat oprasi. Jednako rodovitna potem ostane do četrtega ali petega leta, potem pa rodovitnost pojema, zato je ni dobro dalje imeti za pleme, temveč naj se odebeli in zakolje. Le posebno dobre svinje se morejo še dalje časa imeti za pleme. Kmetijstvo.