----- 154 ----- Vprašanja in odgovori. Vprašanje 97. Kupil sem lani na Čateži na Dolenjskem belega vina, katero mi je došlo ob najhujši vročini, t. j. 25. julija. Pretočil ga nisem precej, in po- kvarilo se mi je tako, kakor kaže pridejani uzorec. Ea sod istega vina pa je ostalo zdravega. Ko sem bil zapazil, da vino šumi, hitro sem ga pretočil, a pomagalo ni nič. Ali se da vino na kak način popraviti, da bi bilo za rabo, vsaj za jesih ? (D. Č. v J.) Odgovor: Vino je zavrelo, t. j. vnelo se je gnilo kipenje beljakovin. Zavrelica se sploh rada prikaže pri nizkem vinu, a še toliko rajša, ako ni vino dostikrat in redno pretočeno, kakor je žalibog na Dolenjskem navadno. Da se Vam ga je izpridilo le en sod, prihaja po našem mnenji od tod, ker ste skoraj gotovo kupili velik sod vina, in ga pietočili v dve manjši posodi. V eno posodo je prišlo prvo, t j. bolj čisto vino. To je ostalo zdravo. V drugi sod je prišel ostanek, in ž njim tudi manj ali več drožja, katero se je vsled vročine, oziroma kipenja, vzdignilo, pričele gniti (če ni uže poprej začelo) in naredilo iz vina zavrelico. Sicer pa Vaše vino ni posebno močno bolno. Po svoji izkušnji Vam priporočamo, kar smo lansko leto z najboljšim uspehom naredili pri nekem enako bolnem, a uže bolj pokvarjenem vinu. V posodo z bolnim vinom denite na vsak hektoliter vina V2 % dobro stolčenega kovaškega oglja, vsaj toliko drobnega kot proso. Nadalje pridenite na vsak hektoliter 20 gramov citronove in 5 gramov salicilne kisline. Obojo kislino kuhajte na vinu toliko časa, da se raztopi, in vlijte potem raztopljeno in ohlajeno v bolno vino. To vse bodi v njem kakih 5 dni, in pomešajte vino z drogom vsak dan tolikokrat le mogoče, če tudi vsako uro. Cez 5 dni nehajte mešati in čakajte, da se vino učisti, in potem je pretočite. Skoraj gotovo bode Vaše vino ozdravelo, gotovo pa bode pitno in nič več se ne bode kvarilo. Veselilo nas bode, ako nam sporočite ob uspehu. (Dalje prihodnjič.) ----- 155 -----