Dokument in proza v delih Svetlane Aleksijevič - Podlesnik, Blaž (Slavistična revija, 2015)
Ob polemikah, ki jih je izzvala podelitev letošnje Nobelove nagrade beloruski pisateljici Svetlani Aleksijevič, poskušamo na vprašanja o dokumentarni naravi njene proze in o pomenu tovrstnih del za sodobno književnost odgovoriti z analizo podobe avtorja v pisateljičinem ciklu Glasovi utopije. Analiza razkriva, da se prisotnost avtorice v besedilu vse bolj deli na izrazito notranjo, pričevanjsko perspektivo, s katero se približuje ostalim pričevalcem v delu, ter na zunanji, manj očiten kompozicijski in metabesedilni avtorski glas, ki organizira in jasno formulira idejo dela kot celote.
Keywords: Aleksievič, Svetlana, 1948-; author's image; beloruska književnost; beloruske pisateljice; Belorussian female writers; Belorussian literature; documentary prose; dokumentarna proza; podoba avtorja