List 16. Obropkani turšični sterži so dobra piča za govejo živino. Turšica irna v vsih svojih delih veliko redivne sladkorne piče, ktera živini, posebno molznim kravam, dobro tekne. Tudi sterži, olušeni ali obropkani, so kaj dobra klaja. Vunder nam je unidan umni kmetovavec, g*. Jarc, župan v Medvodah, potožil, da le malo kmetov to ve, ker oni take sterže večidel na gnoj mečejo, in nas je naprosil, naj bi v „Novfcah" kmetovavcam priporočili, teh steržev nikar zaraetovati, ampak jih za živinsko pičo oberniti. Njegove lastne skušnje so ga prepričale, kako dobro ti sterži molznim kravam teknejo. S temi sterži se pa takole ravna: # Nar poprej se na peči ali na temenu do dobriga posumijo,—potem pridejo v stope in se zmelejo, da postanejo kakor otrobi, s kterimi se potem vsaki dan piča v škafu pvimp.rn.° $ "rese ki živini daje. Živina jih rada povžije in obilnisi mleka daje. Naj bi kmetovavci nikar ne zametovali tečnih steržev, in jih raji v prid svoje živine obračali.