Optimizacijski model poslovnega sistema kot metodološka podlaga uravnoteženemu sistemu kazalnikov poslovanja - Devjak, Srečko (Uporabna informatika (Ljubljana), 2002)
Elemente pojma "sistem", pri razvoju sistema kazalnikov, pogosto ne moremo aline znamo dovolj upoštevati. Uporaba kazalnkov ima predvsem za potrebe odločanja posebno prednost, kadar kazalniki tvorijo med seboj sistem. S tem razumemo, da kazalniki oblikujejo povezano celoto z razpoznavnimi vzročno-posledičnimi relacijami. Poznanih je nekaj sistemov kazalnikov, večinoma razvitih iz računovodskih informacijskih sistemov. V prispevku prikazujemo linearni program, kot sintetično metodo, za razvoj sistema kazalnikov. Primer obravnava kazalnike v procesu razžagovanja hlodovine. Spoznamo lahko, da nam predstavljen model zagotavlja sistemski pristop pri razvoju kazalnikov
Keywords: kazalniki; matematični modeli; optimizacija; poslovni sistemi; razžagovanje hlodovine