Prilozi metodologiji vrednovanja knjižničnih zbirki - Petr Balog, Kornelija (Knjižnica, 2020)
Namen: Prispevek predstavlja različne metode vrednotenja knjižničnih zbirk, opozarja na njihove prednosti in slabosti ter navaja primere, v katerih se določena metoda običajno uporablja. Knjižnične zbirke so temelj knjižničnih storitev, zato morajo biti kakovostne in stalno vrednotene glede na potrebe uporabnikov. Prispevek ponuja pregled metod in tehnik, ki se uporabljajo za evalvacijo knjižničnih zbirk, da bi knjižničarjem olajšali ta nujni segment vrednotenja v knjižnicah. Na tem mestu je treba poudariti, da se prispevek osredotoča na metode vrednotenja in tehnike tradicionalnega knjižničnega gradiva.Metodologija/pristop: Prispevek analizira različne metode in tehnike vrednotenja knjižničnih zbirk.Rezultati: Analiza različnih metod in tehnik je pokazala, da ne obstaja idealen ali univerzalno primeren pristop za vrednotenje in da je najbolje uporabiti kombinacije več (kvalitativnih in kvantitativnih) metod.Omejitve raziskave: V prispevku je obravnavan izbrani nabor najpogosteje uporabljenih metod in tehnik za vrednotenje, medtem ko redkeje uporabljene metode v tem pregledu niso upoštevane.Izvirnost/uporabnost raziskave: Vrednotenje knjižničnih zbirk je izredno naporno in dolgotrajno opravilo, ki ga knjižničarji neradi in redko opravljajo. Hkrati so rezultati vrednotenja izjemnega pomena za zaznavanje kakovosti knjižnice, samo ocenjevanje pa je treba izvajati redno in kontinuirano. Pričakujemo, da bo prispevek knjižničarjem približal temo vrednotenja knjižnične zbirke in jih motiviral za pogostejše dejavnosti v tej smeri.
Keywords: knjižnice; knjižnične zbirke; knjižnično gradivo; metodologija; vrednotenje