Ranking of QSAR models to predict minimal inhibitory concentrations toward Mycobacterium tuberculosis for a set of fluoroquinolones - Vračko, Marjan (Acta chimica slovenica, 2010)
V prispevku smo analizirali 54 QSAR modelov, ki so bili narejeni s protitočnimi nevronskimi mrežami (CP-ANN). Modeli so bili narejeni na treh nizih fluorokinolonov kot potencialnih antituberkuloznih učinkovinah. Modele smo razvili ob upoštevanju različnih tehničnih parametrov, kot sta dimenzija nevronske mreže in število učnih epoh. Na nizu modelov smo uporabili pred kratkim predlagano metodo za hierarhično urejanje modelov (SRD), s katero lahko poiščemo najbolj zanesljive modele. Z metodo SRD smo za prvi niz izbrali en model, za drugi niz smo predlagali dva modela, za tretji niz pa nismo našli modela, ki bi bil boljši kot ostali modeli.
Keywords: fluorokinoli; kemijska struktura; modeliranje; nevronske mreže; QSAR; Quantitative Structure–Activity Relationship; zdravilne učinkovine