Ant-associated rove beetles (Coleoptera: Staphylinidae) in Bulgaria - Lapeva-Gjonova, Albena (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2012)
Predstavljene so najdbe 33 vrst kratkokrilcev (Coleoptera, Staphylinidae) v gnezdih 11 vrst mravelj v več območjih Bolgarije. Sedem vrst kratkokrilcev je novih za bolgarsko favno: Quedius brevis Erichson, 1840, Oligota pumilio Kiesenwetter, 1858, Euryusa sinuata Erichson, 1837, Dinarda maerkelii Kiesenwetter, 1843, Oxypoda formiceticola Märkel, 1841, Thiasophila angulata (Erichson, 1837) in Piochardia reitteri (Wasmann, 1894). To je tudi prvič, ko je bil rod Piochardia najden v državi. Predstavljeni so podatki o novih mravljah gostiteljicah in najdiščih, obravnavane so etološke kategorije. Med določenimi vrstami so najštevilnejši sineketi (14 vrst) in priložnostni mirmekofili (13 vrst). Poleg njih so tri vrste sinehtrani, ena vrsta simfila in dve nemirmekofilni vrsti. Najdba številnih primerkov priložnostnih vrst v gnezdih zastavlja vprašanje o njihovem naključnem vstopu.
Keywords: ants; Bolgarija; Bulgaria; mirmekofili; mravlje; myrmecophiles; Staphylinidae