Računalniške veščine skozi igro - Kralj, Damjana (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Računalniška pismenost postaja temeljna veščina v današnjem šolskem sistemu, saj uporaba računalnikov, interneta in drugih digitalnih orodij že natančno vstopa v vsakodnevno življenje. Zato je izjemnega pomena, da učence računalniško opismenimo že v zgodnjih fazah osnovnošolskega izobraževanja. Namen prispevka je predstaviti, kako dejavnosti brez računalnika prispevajo k razvoju računalniškega mišljenja pri učencih prve triade. Prispevek je namenjen učiteljem, ki se zanimajo za inovativne pristope k učenju računalniškega mišljenja v zgodnjem obdobju. Osvetliti želimo, kako lahko igre in dejavnosti brez računalnika pomagajo pri oblikovanju osnovnih veščin, potrebnih za kasnejši razvoj računalniškega mišljenja. Za raziskavo smo uporabili kvalitativni pristop, pri katerem smo več mesecev zbirali podatke skozi opazovanje učencev pri različnih dejavnostih. Rezultati raziskave so pokazali, da so aktivnosti brez računalnika prispevale k razvoju osnovnih veščin, kot so analitično razmišljanje, razumevanje vzorcev in sposobnost reševanja problemov. Učenci so skozi igre in naloge razvijali sposobnost razčlenjevanja nalog na manjše enote in iskanja rešitev, kar so kasneje uspešno uporabili pri nalogah, ki so vključevale računalniške pristope. V času raziskave smo opazili izboljšanje njihove sposobnosti logičnega sklepanja in razumevanja osnovnih algoritmov. Učenci imajo različno predznanje in sposobnosti, zato je bil izziv naloge ustrezno prilagoditi, da jih lahko uspešno opravijo vsi.
Keywords: computational thinking; digital literacy; digitalna pismenost; Informacijsko-komunikacijska tehnologija; learning through games; Osnovnošolsko izobraževanje; practical approaches; praktične izkušnje; računalniško mišljenje; učenje skozi igro