Discontinuous Al-SiC composites formed by a low cost chemically activated infiltration technique - Kevorkijan, Varužan (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
V delu je opisana izdelava poroznih SiC vzorcev z vakuumskim vlivanjem in njihovo sintranje do poroznih predoblik, sestavljenih iz SiC delcev različne oblike: okrogli, heksagonalne ploščice in kratka vlakna. Z oksidacijo na zraku smo prevlekli površino poroznih SiC predoblik s tanko plastjo ?$SiO_2$? in izboljšali omočljivost med SiC in Al talino. V nadaljnjem delu smo infiltrirali porozne keramične vzorce z Al-Si-Mg talino v dušikovi atmosferi (96 vol% ?$N_2$? +4 vol% Ar) pri normalnem tlaku. Na podlagi pridobljenih rezultatov smo razvili matematični model infiltracije, ki opisuje kinetiko procesa v funkciji poroznosti in specifične površine pripravljenih poroznih vzorcev, vsebnosti dušika v atmosferi in sestave Al zlitine. Model je osnova za nadaljnji razvoj tehnologije priprave Al-SiC kompozitov s spontano oz. nizkotlačno infiltracijo poroznih SiC vzorcev.
Keywords: Metallurgical and Materials Engineering; metalurgija; talina; predoblike; pridobivanje; vakuumsko vlivanje; spontana infiltracija