Povezava med metabolnim sindromom, inhibitorjem aktivatorja plazminogena (PAI-1) in aterosklerozo - Mavri, Alenka (Zdravniški vestnik, 2005)
Izhodišča. Prevalenca metabolnega sindroma v razvitem svetu strmo narašča, karje velik zdravstveni problem, saj metabolni sindrom spremlja visoka stopnjasrčnožilne obolevnosti in umrljivosti. Na pospešen proces aterotrombozepri ljudeh z metabolnim sindromom vplivajo presnovne motnje, hipofibrinoliza zaradi zvečane ravni inhibitorja aktivatorja plazminogena (PAI-1) in kronično subklinično vnetje. Vnetni citokini, predvsem dejavnik tumorske nekroze-a, se vpletajo v uravnavanje tvorbe PAI-1 v maščevju. PAI-1 je lahko eden pomembnejših etiopatogenetskih dejavnikov tako za debelost kot tudi za neodzivnost na insulin. Zaključki. Za dokončno razjasnitev povezav medmetabolnim sindromom, PAI-1 in aterosklerozo bodo potrebne še številne raziskave, predvsem intervencijske.
Keywords: ateroskleroza; Atherosclerosis; Debelost; Diabetes Mellitus, Non-Insulin-Dependent; Hiperinzulinemija; Hiperlipidemija; Hipertenzija; Hyperinsulinemia; Hyperlipidemia; Hypertension; insulin; Insulin Resistance; Insulinska rezistenca; metabolizem; Obesity; Plasminogen Activator Inhibitor 1; Plazminogen aktivator, inhibitor 1; presnovne motnje; Sladkorna bolezen, ne-inzulin-odvisna