Automatic delineation of water bodies using corine data from remotely sensed images - Matci, Dilek Kucuk (Geodetski vestnik, 2022)
Vodni viri so ključnega pomena za obstoj življenja, zaradi česar je pomembno, da jih kartiramo. Z uspešno analizo daljinsko zaznanih slik lahko pridobimo zanesljive informacije za raziskave vode, vendar je postopek zapleten in poskrbeti moramo, da na ustvarjene karte ne vplivajo sence, oblaki ali drugi šumi. Poleg tega je treba uspešno preslikati vse vrste voda na različnih geografskih območjih. Pomembno je tudi, da je uporabljena metoda praktična, da lahko znanstveniki, ki niso slikovni analitiki, uporabljajo širok nabor podatkov, ki jih zagotavljajo satelitske slike. V prispevku je predlagan nov algoritem za ekstrakcijo vodnega telesa iz posnetkov Landsat. Pri tej metodi se podatki Corine uporabljajo kot pomožni podatki za samodejno ustvarjanje učnih podatkov. Za testiranje predlagane metode se uporabljajo štiri študijska področja z različnimi značilnostmi iz različnih delov sveta. Dobljene rezultate primerjamo z drugimi samodejnimi metodami razvrščanja.
Keywords: corine data; daljinsko zaznavanje; image processing; obdelava slik; podatki Corine; reka; remote sensing; river; vodno telo; water body