Dialogue and representation - Oblak, Tanja (Javnost (Ljubljana), 2002)
Internet je spremenil uveljavljena pojmovanja prostora, časa in dostopa, pa tudi javnosti, delovanja in interakcije. Vzajemna povezanost teh sprememb se izraža v ideji elektronske javne sfere, ki je hkrati močno odvisna od delovanja dominantnih oblik komuniciranja. Zastavlja se vprašanje, ali že same interaktivne lastnosti interneta porajajo nove možnosti za participativno oblikovanje mnenj. Avtorica zagovarja stališče, da kibernetskega prostora ne oblikuje zgolj interaktivno komuniciranje, ampak tudi oblike reprezentacije, ki so bolj podobne elementom "mediatizirane javnosti", ki izhajajo iz normalizacije kibernetskega prostora. S pomočjo pojmovnega okvira dialoga in reprezentacije je mogoče zmanjšati kompleksnost kibernetskega prostora in se lotiti sistematične analize javnosti in političnega delovanja.
Keywords: communication; komuniciranje; sociologija komunikacij; množične komunikacije; računalniške komunikacije; komunikacijska tehnologija