Poskus konceptualizacije talentiranosti na športnem področju - Kukanja-Gabrijelčič, Mojca (Revija za elementarno izobraževanje, 2020)
Namen prispevka je predstaviti interdisciplinarno problematiko nadarjenosti in talentiranosti v slovenskem osnovnošolskem sistemu ter poskus smiselne terminološke umestitve obeh terminov na področju športa. Kljub precejšnji pozornosti raziskovanja razvoja razumevanja nadarjenosti v odnosu do talentov, talenti v športnih okoljih ter aplikativna vrednost konceptualizacije nista znana. Eden od razlogov za to je, da termin športni talent tudi v slovenskih programskih in zakonodajnih izhodiščih ni bil ustrezno definiran.
Keywords: elementary school; giftedness; nadarjenost; osnovna šola; sports education; športna vzgoja; talent; talentiranost