Kodiranje enciklopedij - Kovač, Miha (Teorija in praksa, 1999)
Prikazan je zgodovinski razvoj Enciklopedije Slovenije. Opozori se na vsebinske omejitve, ki jih je ob konceptualni zasnovi naložil čas. Poleg ideoloških omejitev, ki jih je v prvih zvezkih diktiral marksizem kot tisti svetovni nazor skozi katerega naj bi avtorji geselskih člankov ovrednostili vse pojave, vezane na slovenstvo, odkriva članek skozi primerjavo z nekaterimi drugimi nacionalnimi eknciklopedijami še hušo kulturno nadddoločenost ES v samem izboru pojmov, ki je izrazito avtarkičen.
Keywords: enciklopedije; leksikoni; vrednotenje; Enciklopedija Slovenije; Encyclopedia of Slovenia; nacionalne enciklopedije