Ekstremni vremenski dogodki in amplituda planetarnih valov - Puh, Matjaž (Matrika, 2018)
V članku so predstavljene osnove atmosferskih gibanj na velikih skalah, natančneje Rossbyjevi valovi v zmernih zemljepisnih širinah in njihovo razširjanje. Povzeta je teorija kvaziresonance Rossbyjevih valov, v povezavi z ekstremnimi vremenskimi dogodki v zadnjih desetletjih, ki so jo razvili Petoukhov in sodelavci. Gre za možen dinamični mehanizem amplifikacije stacionarnih valov, ki bi zaradi neenakomernega globalnega segrevanja lahko povzročal vse pogostejše vremenske ekstreme v zmernih zemljepisnih širinah.
Keywords: atmosferska fizika; atmospheric physics; ekstremni dogodki; extreme events; meteorologija; meteorology; planetarni valovi; planetary waves; Rossby waves; Rossbyjevi valovi; vreme; weather