Usefulness of the patient information leaflet (PIL) and information on medicines from professionals - Poplas-Susič, Tonka (Zdravniški vestnik, 2014)
Izhodišče: Informacija o zdravilu za bolnika (PMIL) je pomemben vir informacij o zdravilih. Manj je znano, ali bolniki ta navodila berejo in, ali pri tem dobijo potrebne informacije. Bolniki dobivajo ustrezne informacije tudi od strokovnjakov (zdravnik, farmacevt, medicinska sestra). Informiranje bolnika o zdravilu je pomemben dejavnik, ki pozitivno vpliva na komplianco. Namen študije je preveriti uporabnost PMIL z vidika bolnika in ugotoviti, katerim drugim virom informacij o zdravilih bolniki zaupajo ter predlagati izboljšave, ki bodo pri bolnikih povečale informiranost in s tem komplianco. Metode: 4 fokusne skupine so bile oblikovane v različnih zdravstvenih zavodih v severovzhodni Sloveniji. Udeleženci, skupaj 20, so bili naključni bolniki, ki so bili pripravljeni izraziti svoja stališča o PMIL, o drugih virih informacij o zdravilih in o možnih spremembah. Pogovori so bili posneti in po prepisu je bilo besedilo analizirano po kakovosti. Rezultati: Bolniki berejo PMIL selektivno: najbolj jih zanimajo stranski učinki, kontraindikacije in namen, zakaj se zdravilo uporablja. Bolniki so poudarili, da je jezik v PMIL preveč strokoven. Če ne razumejo prebranega ali prepoznajo stranski učinek, se večina bolnikov odloči poiskati izbranega zdravnika in precej manjkrat medicinsko sestro ali farmacevta. Zdravnik jim je najbolj zanesljiv vir informacij. Menijo pa, da bi farmacevti lahko zavzemali bolj dejavno vlogo pri poučevanju o zdravilih. Zaključek: PMIL nudi zadosti delnih odgovorov, vendar bolniki v njem ne dobijo celovite informacije o zdravilu glede na svoje zdravstveno stanje, zato ga nimajo kot zadostni vir informacij. V PMIL pogrešajo večji poudarek ključnim informacijam in boljšo čitljivost besedila. Najbolj zanesljiv vir informacij o zdravilih je zanje družinski zdravnik. Farmacevti bi lahko prevzeli dejavnejšo vlogo pri poučevanju bolnikov.
Keywords: drug; family practitioner; focus groups; fokusne skupine; informacije; medicines; PIL; zdravila; zdravnik družinske medicine