Eksplicitna in implicitna uporaba vzorcev pri razvoju informacijskih rešitev - Heričko, Marjan (Uporabna informatika (Ljubljana), 2003)
Uporaba komponent in ogrodij ter z njimi povezanih vzorcev je temelj sodobnega razvoja informacijskih rešitev. Prispevek pokaže uporabo nekaterih osnovnih načrtovalskih vzorcev v sklopu sodobnih programskih jezikov ter nakaže, da lahko ločimo med implicitno in eksplicitno uporabo vzorcev. Implicitna uporaba pomeni, da se razvijalec ne zaveda celovite interne strukture vzorca, a lahko kljub temu uspešno izkorišča pridobitve, ki izhajajo iz uporabe vzorca. Eksplicitna uporaba zahteva celovito razumevanje in poznavanje vzorca. Raziskava je pokazala, da aplicirani vzorci interno - po svoji strukturi - večinoma niso preprosti, tudi zato, ker jih lahko, podobno kot komponente in ostale gradnike, združujemo ter tako oblikujemo sestavljene vzorce. Ugotovitve kažejo, da lahko tudi nad vzorci uporabimo vse tri temeljne tipe abstrakcij: klasifikacijo, agregacijo in generalizacijo. Prispevek pokaže, da je za uspešen razvoj in uporabo komponent, predvsem strežniških, nujno poznavanje in razumevanje množice načrtovalskih vzorcev. Vloga in način uporabe vzorca pa določata potrebni nivo poznavanja in razumevanja vzorca.
Keywords: design patterns; informacijske rešitve; information solutions; načrtovalski vzorci; patterns; programming languages; programski jeziki; razvoj programske opreme; software development; vzorci