Trans-europeanising public spaces in Europe - Sicakkan, Hakan G. (Javnost (Ljubljana), 2012)
Ali obstajajo kakršnekoli čezmejne interakcije in vzorci mreženj, kakršnikoli skupni sistemi tekmujočih političnih diskurzov in/ali kakršnikoli skupni kanali, platforme ali arene komuniciranja ali akcije, za katere bi lahko trdili, da so zametki evropske javne sfere? Če le-ta obstaja, kako je potem strukturirana? Na podlagi primerjalne študije diskurzivne konfiguracije in vzorcev mreženj več kot 240 civilnodružbenih organizacij v šestnajstih evropskih državah in osmih evropskih civilnodružbenih omrežij članek ugotavlja diskurzivne vrzeli med stališči civilnodružbenih organizacij na evropski ravni in ravni držav članic. Le-te se nanašajo na raznolikost, prihodnost državnih politik EU in identifikacijo legitimnega naslovnika. Vzorci mreženj nakazujejo, da do vrzeli ne prihaja samo v diskurzih, ampak tudi v interakcijah. Upoštevajoč trenutno segmentiranost po nacionalnih mejah lahko govorimo o začetkih razvoja horizontalno in vertikalno segmentirane evropske javne sfere.
Keywords: Javna sfera; Public sphere; Europe; Evropa; civil society; civilna družba; mreženje; communication; komuniciranje; družbena omrežja