From theory to practice - Zolak Poljašević, Branka (Naše gospodarstvo, 2024)
Čeprav je v teoriji precej literature, ki poudarja pomen spodbudnih plačil zaposlenih, ni veliko empiričnih raziskav, ki bi pokazale njihovo razpršenost v praksi. Osnovni namen te študije je raziskati raven izvajanja različnih spodbud v treh državah: Sloveniji, Srbiji ter Bosni in Hercegovini. Raziskava je bila izvedena na vzorcu 321 podjetij. Podatki za to študijo so bili pridobljeni iz podatkovne zbirke CRANET. Zadnji cikel zbiranja podatkov je bil izveden v letih 2021-2022. Poleg opisne statistike sta bila za preverjanje hipotez uporabljena Pearsonov test Chi-Square in Cramerjev test V. Rezultati raziskave kažejo na statistično pomembno razliko v uporabi večine opazovanih elementov nadomestil med opazovanimi državami. Študija prispeva k literaturi o upravljanju nadomestil, saj predstavlja empirične podatke o stopnji izvajanja različnih instrumentov nadomestil v treh opazovanih državah.
Keywords: Bosna in Hercegovina; compensations; country context; incentives; managers; nadomestila; nagrade; plače; professionals; Slovenija; spodbude; Srbija; strokovnjaki; vodstveni delavci