(Ne)zaupanje v institucije - Toš, Niko (Teorija in praksa, 2007)
Zaupanje v institucije političnega oz. družbenega sistema je v temelju sodobnih demokracij. Članek je prikaz analize raziskovanja zaupanja v državne in civilnodružbene institucije, ki je v Sloveniji potekalo v okviru programa Slovensko javno mnenje v obdobju 1991-2006. Višje zaupanje v državne in nižje v civilnodružbene institucije v izhodišču (1991), ki mu sledita upad in stagnacija zaupanja političnim institucijam na nizki ravni v prvem desetletju (1991-1999) - in hkrati vzpon zaupanja civilnodružbenim institucijam -, označuje potek demokratične institucionalizacije v Sloveniji v tem obdobju. Kratkotrajno menjavo nosilcev oblasti in volitve leta 2000 označi vzpon zaupanja v institucije do "plafona", ki mu ponovno sledi upad zaupanja v politične institucije - in to kljub menjavi nosilcev oblasti leta 2004 - na nižjo raven (z leta 1999). Analiza potrdi, da je izražanje zaupanja v politične institucije močno pod vplivom političnonazorskih opredelitev ocenjevalcev. Rezultati slovenskih raziskav zaupanja so umeščeni v mednarodni primerjalni prostor. Avtor opozarja na nizko raven zaupanja Slovenk in Slovencev v politične institucije v zadnjem obdobju, kar omejuje udeležbo državljanov v demokratičnih procesih ter uspešnost njihovega nadzora zakonodajne in izvršne oblasti. Procesi političnega odločanja tako izgubljajo široko demokratično osnovo in ostajajo v rokah "lastnikov oblasti".
Keywords: Javno mnenje; Public opinion; Political systems; Politični sistemi; Social systems; Družbeni sistemi; Institucije; Institutions; Institucionalizacija; Institutionalization; Democracy; Demokracija; Trust; Zaupanje; Slovenia; Slovenija; legitimnost