Digital imaging analysis of microstructures as a tool to identify local plastic deformation - Suban, Marjan (Materiali in tehnologije, 2012)
V prispevku je predstavljena metodologija za odkrivanje plastične deformacije na mikroravni. Metoda temelji na podlagi statističnih podatkov, ki opisujejo morfološke in kristalografske teksture mikrostrukture. Vir podatkov je digitalna analiza posnetkov, pridobljenih iz optične mikroskopije. Kot pomembna parametra, potrebna za opis mikrostrukture, sta opredeljena distribucija velikosti zrn in usmerjenosti zrn. Sprememba tehtanega zmnožka teh dveh parametrov: velikosti zrna kot površine zrna in usmerjenosti zrna kot vztrajnostni moment zrna, je lahko merilo za identifikacijo plastičnih deformacij na majhnem področju. Za prikaz uporabnosti metode je bila izvedena analiza na realnem objektu kot del analize poškodb počene cevi v kotlu termoelektrarne. Predstavljena analiza omogoča hitro identifikacijo lokalne plastične deformacije, pri časovno zaporedni analizi istega vzorca pa se lahko celo uporablja za identifikacijo lezenja.
Keywords: digital imaging analysis; preiskava materialov; grain orientation; nauk o materialih; microstructure; digitalna analiza posnetkov; plastična deformacija; orientacija kristalnega zrna; deformacije; mikrostruktura; plastic deformation; deformation